NIVELRIKON SYYT JA HOITO

Voltaren-geelin käyttö nivelrikon aiheuttamien kipujen lievittämisessä

Nivelrikko on yksi yleisimmistä nivelkipujen syistä. Kerromme tässä tarkemmin mistä nivelrikko johtuu ja miten sitä hoidetaan.

Mikä nivelrikko on?

Nivelrikko on yleisin niveltulehduksen muoto, ja se on rappeuttava nivelsairaus. Tyypillisesti nivelrikkoa esiintyy enemmän ikääntyvillä ja tavallisimmat oireet ovat polvi-, lonkkanivel-, sormi- sekä alaselkäkipu. Kipujen voimakkuus on yksilöllistä. Joillakin oireet ovat lieviä ja joillekin arkipäivän toiminnot tuottavat vaikeuksia sekä kipua.

Mistä nivelrikko johtuu?

Nivelrikko on nivelten kulumisesta johtuva nivelsairaus. Nivelet altistuvat vaurioille joka päivä, mutta tavallisesti keho korjaa näitä vaurioita itse, eikä oireita tunnu. Nivelrikkoa sairastavilla vauriot eivät kuitenkaan korjaannu täysin. Tämä saattaa johtaa nivelten vaivattoman liikkumisen varmistavan ruston tuhoutumiseen nivelessä, luun liikakasvuun ja lievään niveltulehdukseen. Tyypillisiä oireita ovat nivelkipu, turvotus ja jäykkyys.

Terveissä nivelissä rusto peittää jokaisen luun pään. Tämä kiinteä, kumimainen materiaali auttaa niveltä liikkumaan pehmeästi ja toimii iskunvaimentimena luiden välillä. Nivelrikossa tämä rusto voi vahingoittua ja kulua pois, mikä voi johtaa kipuun ja jäykkyyteen nivelessä.
Edellä mainitusta syystä nivelrikkoa kutsutaan joskus nivelten 'kulumiseksi'. Siitä huolimatta se ei tarkoita sitä, että siitä kärsisivät ainoastaan iäkkäät ihmiset, joiden nivelet ovat yksinkertaisesti kuluneet. Vaikka on totta, että nivelrikko on yleisempi yli 65-vuotiailla, sitä voi esiintyä missä iässä tahansa ja yleensä se alkaa vaikuttaa noin 45-vuotiaana.
Nivelrikko ei välttämättä pahene asteittain ajan kuluessa. Nivelrikon loppuvaiheissa nivelrusto kuluu pois, jolloin nivelellä yhdistetyt luut voivat alkaa hangata yhteen, mikä aiheuttaa nivelvaurioita ja lisää kipua. Lopulta oireilevan nivelen liikuttamisesta voi tulla erittäin epämukavaa ja kivuliasta.
 

*WHO | Chronic rheumatic conditions (Krooninen reuma). 2016. WHO | Chronic rheumatic conditions (Krooninen reuma). [ONLINE] Osoitteessa: http://www.who.int/chp/topics/rheumatic/en/

Katso, mitkä ovat nivelrikon oireet

Miten nivelrikkoa hoidetaan?

Lääkärisi voi diagnosoida nivelrikon nivelen tai nivelten tutkimisen jälkeen. Hän voi suositella myös röntgenkuvaamista tai lähettää sinut erikoislääkärille jatkotoimenpiteitä varten.

Apteekkihenkilökunta tai lääkäri voi antaa neuvoja parhaista hoidoista, joilla voit hallita kipua, sekä tarvittaessa neuvoa sinua nivelrikon hallinnassa laihduttamalla ja harrastamalla kevyttä liikuntaa. Nivelrikkoon ei tällä hetkellä ole parannuskeinoa.

Nivelrikon oireita voi kokeilla hallita, esimerkiksi

  • Liikunnan avulla
  • Kivunlievityksellä kotihoitona, esimerkiksi paikallisesti Voltaren-geelien avulla
  • Glukosamiini ja jotkin luontaistuotteet saattavat auttaa nivelrikon oireissa
  • Erilaiset fysikaaliset hoidot, kuten lämpö- tai kylmähoidot, voivat auttaa

Lue nivelrikon oireista ja paikallisesta hoidosta Voltarenin avulla.

Lue lisää

Pidä kehosi kunnossa

Tutustu liikunnan etuihin ja siihen, miten se voi auttaa sinua pysymään kunnossa sekä lievittää kipua.

Lue lisää

Erilaiset kivut, ja miten niitä hoidetaan

Ota selvää, miten juuri sinun kipuasi tulisi hoitaa…

Lue lisää

Lihassärky

Miksi tunnemme lihassärkyä, miten kipu toimii ja mitä syitä kivun tuntemuksiin liittyy?

*Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Lue lisää
Nivelrikon oireet vaivaavat monia suomalaisia Nivelrikon oireet vaivaavat monia suomalaisia