Kivun ymmärtäminen

Erilaisia
kiputyyppejä

Lue lisää erilaisista kiputyypeistä ja niiden taustalla olevista syistä.

Kivun luokittelu

Historiallisista syistä on kansainvälisellä lääketieteellisellä yhteisöllä ollut aina vaikeuksia muodostaa kivun määritelmää. Nyt voimassa oleva IASP:n (International Association for the Study of Pain) kivun määritelmä on ”epämiellyttävä kokemus, joka liittyy kudosvaurioon tai sen uhkaan, tai jota kuvataan kudosvaurion käsittein”. Kipu voi olla akuuttia ja lyhytaikaista, tai kroonista ja pitkäaikaista. Kivun luokitteluun on olemassa useita menetelmiä, ja monet niistä ovat toistensa kanssa päällekkäisiä. Joitakin tavallisimpia luokituksia ovat:

  • Nosiseptinen kipu johtuu jostakin kehon vammasta, ja se toimii varoitussignaalina. Tavallisia esimerkkejä tämäntyyppisestä kivusta ovat somaattiset kivut, kuten nivelkipu, nivelrikko, alaselän kipu tai urheiluvammoihin tai leikkaukseen liittyvät kivut.
  • Tulehduskipua koemme usein kehon pehmytkudoksissa, jos lihakset tai jänteet ovat vaurioituneet. Tämän tyyppisen kivun sijainti on usein selvä, ja sitä kuvataan usein kivuliaaksi tai särkeväksi. Sitä ilmenee usein hartioissa, lantiolla tai käsissä, mutta myös selkärangassa.
  • Neuropaattinen kipu johtuu tuntohermojen tai keskushermoston vaurioitumisesta tai väärästä toiminnasta. Tämän tyyppinen kipu johtuu siitä, että hermoston osa on vaurioitunut tai kärsii sairaudesta, usein ilman mitään näkyviä, fyysisiä ongelmia. Sitä kuvataan usein polttavaksi, pistäväksi tai vihlovaksi kivuksi. Tämän tyyppinen kipu tulee tavallisesti esiin muutamia päiviä tai viikkoja itse vamman jälkeen, ja se uusiutuu erilaisin aikavälein ja eri voimakkuuksilla. Joskus kipu ilmestyy spontaanisti, ilman mitään tiettyä syytä.

*Differential Diagnosis: Nociceptive and Neuropathic Pain. Bruce Nelson, MD, 1.6.2006.

Kudosvauriosta johtuva tulehduskipu on yleistä

Syitä

Vartalon kipu voi johtua monista syistä. Kipu on harvoin ainut kokemamme oire, ja jos sinulla on kipua, on siinä todennäköisesti mukana useita mekanismeja. Esimerkiksi tulehdus on usein yhteydessä nosiseptiseen kipuun, mutta se voi liittyä myös neuropaattiseen kipuun.

Somaattinen kipu tai tulehduskipu johtuvat yleensä fyysisten vammojen aiheuttamista kudosvaurioista, liiallisesta rasituksesta tai siitä, että emme ole pitäneet huolta kehostamme. Neuropaattista kipua ilmenee, kun itse hermot ovat vaurioituneet ja/tai eivät toimi oikealla tavalla vaan lähettävät vääriä signaaleja kehon kipukeskukseen. 

Sekä nosiseptiivinen että neuropaattinen kipu voivat olla akuuttia tai kroonista. Akuutti kipu on signaali, joka kertoo, että olet satuttanut itseäsi. Esimerkki tällaisesta kivusta on kun poltat kätesi kuumalla hellan levyllä. Akuutti kipu ilmestyy yhtäkkiä eikä yleensä kestä kovin pitkään. Kun vamma paranee, kipu katoaa. Krooninen kipu on vakavampaa ja pitkäkestoisempaa, ja sinun on otettava yhteyttä lääkäriisi saadaksesi siihen apua.

**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Ryhdin parantaminen

Jos sinulla on huono ryhti, ja esimerkiksi lojut huonossa asennossa kirjoituspöydän äärellä tai auton ratissa pitkiä aikoja, voi siitä seurata tulehdusta ja selkäkipuja. Täältä löydät vinkkejä millaisilla pienillä muutoksilla voit lievittää kipua ryhtiä parantamalla.

 

Lue lisää

Voltaren-geeli raskauden ja imetyksen aikana

Lue lisää, mitä sinun tarvitsee tietää Voltaren-geelien käytöstä raskauden ja imetyksen aikana.

Lue lisää

Erilaiset kivut, ja miten niitä hoidetaan

Ota selvää, miten juuri sinun kipuasi tulisi hoitaa…

Lue lisää

Mikä nivelrikko on?

Nivelrikko on yleinen niveltulehdus. Lue lisää siitä, mistä se johtuu ja kuinka voit lievittää kipujasi.

Lue lisää