Mistä polvikipu
johtuu

Polvi on yksi kehon suurimmista ja monimutkaisimmista nivelistä, ja se on, erityisesti juoksijoilla, altis vaurioille, joista voi seurata kipeytymistä. Tarkastelemme tässä tarkemmin polvisäryn mahdollisia aiheuttajia ja hoitoa.

Hoida kipuasi

Polvisäryn oireita

Polviongelmia on monia erilaisia, joiden syyt ja vakavuus vaihtelevat. Polvikipu on hyvin tavallista.

Äkillinen polvikipu voi tarkoittaa, että olet rasittanut liikaa polveasi tai loukannut sen.

01

Tuntemus, että polvi on epävakaa ja heikko, on tavallista.

02

Muita oireita voivat olla kivun syystä riippuen jäykkyys, naksahtelelevat äänet ja nivelen lukkiutuminen.

03

Miten polvikipu vaikuttaa sinuun?

Kivut polvissa yleistyvät ikääntymisen myötä syntyvien kulumien seurauksena, mutta niitä voi ilmetä myös, jos olet ylipainoinen (nivelet rasittuvat enemmän) tai jos urheilet. Koska polvet ovat tärkeitä liikuntakyvyllemme, voivat polvikivut tehdä liikunnasta tai kävelyn ja portaiden nousemisen kaltaisista yksinkertaisista tehtävistä vaikeita tai mahdottomia.

Hoida kipuasi

TIESITKÖ?

Polvinivel koostuu kolmesta luusta, jänteistä, jotka kiinnittävät jalan lihakset, ja nivelsiteistä, jotka vakauttavat ja yhdistävät luita. Nivelkierukka koostuu kahdesta C-kirjaimen muotoisesta rustosta ja se toimii polvinivelen iskunvaimentimena. Nesteen täyttämä limapussi (bursa) varmistaa, että polvi liikkuu pehmeästi.*

73 % kaikista kipua kokevista suomalaisista kokee polvisärkyä.**

*Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. 2016. Knee (Human Anatomy): Images, Function, Ligaments, Muscles. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/picture-of-the-knee. [Viitattu 18.4.2016].
**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017

Mistä polvikipu johtuu?

Polvikipuun on monia mahdollisia syitä, kuten venähdykset, nyrjähdykset, vaurioituneet nivelsiteet ja rustot, mutta myös sairaudet, kuten nivelrikko, jännetulehdus (tendiniitti) ja limapussin tulehdus (bursiitti, ts. ylimääräinen neste limapusseissa polvinivelen ympärillä).

Pyöräilijän polvi? Voit helpottaa polvikipua itse

Urheiluvammat

Polven vammat ovat yleisiä esimerkiksi urheilijoilla, jotka loukkaavat polven nivelsiteet, mistä voi aiheutua äkillistä ja voimakasta kipua. "Juoksijan polvi" on kiputila, joka voi syntyä kenelle tahansa, jonka polvi altistuu suurelle määrälle taivutuksia, esimerkiksi juostessa, kävellessa, hyppiessä tai pyöräillessä. Kipua on tyypillisesti myös polvilumpion ympärillä. Se voi johtua ylirasituksesta, vammasta, jalan tai jalkapöydän luiden poikkeavuuksista, tai lihasheikkoudesta.

Kipua polvessa? Oireita voi hoitaa itse

Muita syitä

Polvivammat voivat kehittyä hitaasti esimerkiksi nivelrikon seurauksena. Jos sinulla on lonkissa tai jalkaterissä sellaisia ongelmia, jotka vaikeuttavat liikkumistasi, voi polven liike vääristyä, mikä voi johtaa lopulta sen vahingoittumiseen. Jos sinulla on polvivamma, vaikka vähäinenkin, on todennäköisempää, että kärsit samanlaisista vammoista tulevaisuudessakin.

On tärkeää tietää, mistä lantiokipu johtuu

Selvitä kivun syy

Jos nivelside tai nivelkierukka (rusto, joka vaimentaa iskuja ja vakauttaa raajan liikettä) on vioittunut, polven sivulla voi tuntua kipua. Jos kipu on polven etupuolella, kyse voi olla limapussin tulehduksesta tai ruston ongelmista. Nivelrikossa kipua voi esiintyä koko polvitaipeessa.

Lääkärin hoitoon

Polvikipua voidaan diagnosoida ja hoitaa erilaisilla menetelmillä sen syystä riippuen. Voit kokeilla itsehoitoa PRICE-periaatteen mukaan: polvinivelen suojaus (Protect), lepo (Rest), kylmä (Ice), puristus (Compress) ja nosto (Elevate) kivun helpottamiseksi. Voit myös käyttää itsehoitolääkkeitä tai sopivaa kipua lievittävää voidetta/geeliä äkillisen (lyhytaikaisen, ei vakavan) kivun hoitoon ja tulehduksen lievittämiseen. Apteekkihenkilökunta voi auttaa sinua itsehoitolääkkeen löytämisen ja käytön kanssa. Jos kipu pitkittyy tai vaikeutuu, hakeudu lääkärin hoitoon.

Mikä on juoksijan polvi?

Urheilijat ja juoksijat kärsivät muita useammin polvivammoista.

Juoksijan polven oireita ovat mm.:

  • Kipu polvilumpion ympärillä tai takana
  • Kipu polvillaan oltaessa
  • Kipu, joka pahenee portaita tai mäkeä alas käveltäessä
  • Turvotus
  • Napsahteleva tai rahiseva tunne polvessa

Hoidetaan levolla ja tulehdusta lievittävillä lääkkeillä

Harjoituksia, jotka voivat lievittää polvisärkyä

Polvikipu on hyvin tavallista. Sitä on 73 %:lla kaikista kipua kokevista.*
Esitämme tässä kolme yksinkertaista harjoitusta, joita voit tehdä venyttääksesi ja vahvistaaksesi lihaksia, jotka tukevat polviasi. Voit estää tai lievittää polvikipua tekemällä säännöllisesti näitä harjoituksia.

*Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017

Tutustu Voltaren-geeleihin

Selvitä milloin kipugeelistä voi olla sinulle apua

Lue lisää

Pidä kehosi kunnossa

Tutustu liikunnan etuihin ja siihen, miten se voi auttaa sinua pysymään kunnossa sekä lievittää kipua.

Lue lisää

Erilaisia kiputyyppejä

Lue lisää erilaisista kiputyypeistä ja niiden taustalla olevista syistä.

Lue lisää

Ymmärrä kehoasi ikääntyessäsi

Lue lisää, miten kehosi toimii, miten se muuttuu, kun ikäännyt, ja miten selviät ikääntymiseen liittyvistä kivun tuntemuksista.

**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Lue lisää