Kivun ymmärtäminen

Mitä kipu on?

Ymmärrä miksi tunnemme kipua, miten kipu toimii ja mitä mahdollisia syitä kivun tuntemuksiin liittyy.

Mitä kipu on?

Kipu on epämiellyttävä tunne, joka rajoittaa mahdollisuutta elää tavallista elämää. Kipu toimii usein varoitussignaalina, joka kertoo, että kehossa on jotain vialla. Yleisesti hyväksytyn kivun määritelmän on antanut IASP (International Association for the Study of Pain): "Kipu on epämiellyttävä kokemus, joka liittyy kudosvaurioon tai sen uhkaan, tai jota kuvataan kudosvaurion käsittein."

Kipu voi vaihdella lievästä, paikallisesta epämukavuudesta todelliseen tuskaan. Kipu voi olla akuuttia ja lyhytaikaista, tai siitä voi tulla krooninen ja pitkäaikainen ongelma. Akuutti kipu on meitä ihmisiä suojaava toiminto. Se opettaa välttämään sellaista, joka voi vahingoittaa kehoamme, tai tilanteita, jotka voivat olla vaarallisia. Kipu suojaa loukkaantunutta kehon osaa kunnes se parantuu.

Kipu on tavallista ja se voi vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Jos kipua ei hoideta tai sitä hoidetaan väärin, siitä voi tulla kroonista. Jos näin tapahtuu, ota yhteyttä lääkäriin. Voit lukea lisää erilaisista kivuista kyseiseltä sivulta (”Erilaisia kiputyyppejä”).

 

Äkillinen tai krooninen kipu on otettava vakavasti

TIESITKÖ?

Kipu ei ole vain fyysinen kokemus – 65 % kaikista suomalaisista on sitä mieltä, että se heikentää elämänlaatua.*

Mistä kipu johtuu?

Kipu voi olla sietämätöntä, ja jotkin ihmiset tekevät lähes mitä tahansa lievittääkseen kipuaan. Mikäli emme pystyisi tuntemaan kipua, emme myöskään voisi olla loukkaantumatta ja voisimme vaurioittaa kehoamme pysyvästi. Kykymme tuntea kipua on kehittynyt puolustusmekanismi, joka varoittaa meitä vammoista, jotta voimme suojella kehoamme.

Hermosto hallitsee kipua hyvin monimutkaisilla prosesseilla. Se havaitaan, kun jonkinlainen ulkoinen ärsyke – esimerkiksi kuuman paistinpannun koskettaminen – aktivoi reseptori-hermosolut, jotka lähettävät viestejä aivoihin. Näiden reseptorisolujen ansiosta voit aistia lämmintä, kylmää, valoa, liikettä, painetta ja kipua. Kipu voi johtaa muihin fyysisiin oireisiin, kuten pahoinvointiin, huimaukseen ja heikkouteen.

Ensimmäinen reaktiomme kipuun on usein pysähtyä ja lakata liikkumasta. Monet uskovat, että lepäämällä paranee nopeammin, mutta tosiasia on, että tietyissä tapauksissa paraneminen on nopeampaa, jos pysymme liikkeellä.

Tunnista kipusi ja hoida sitä

Kipu varoittaa meitä muuttamaan käyttäytymistämme siten, että emme loukkaantuisi enempää. Mutta kun koemme kipua vartalossamme, voi arkipäiväinen elämämme kärsiä siitä, ja voi olla vaikeaa liikkua normaalisti toipumisen edistämiseksi. Ennen kaikkea kipu voi vaikuttaa elämääsi ja työhösi, ihmissuhteisiisi ja kykyyn tehdä asioita itsenäisesti. Kipu on aina henkilökohtainen kokemus ja jokainen kokee kivun omalla tavallaan.

Lihassärky ja vartalokipu vaivaa monia

Akuutti kipu ilmestyy usein äkillisesti, ja kertoo, että olet loukannut itsesi. Kun vamma on parantunut, pitäisi myös kivun kadota. Krooninen kipu on pitkäaikaisempaa kuin akuutti kipu, ja sitä on joskus vaikea tai mahdoton sietää. Se liittyy useimmiten johonkin pitkäaikaiseen sairauteen. Erona akuuttiin kipuun on se että, krooninen kipu on yleensä riippuvainen olosuhteista tai sairauksista, jotka eivät parane ajan mittaan. Jos olet epävarma ja luulet kärsiväsi kroonisesta kivusta, ota yhteyttä lääkäriisi.

Kuinka kipua hoidetaan, vaihtelee tapauskohtaisesti yksilöllisen kipukokemuksen mukaan, sillä siihen vaikuttavat monet erilaiset tekjät ja syyt. Kipua lievittäviä lääkkeitä ovat mm. tulehduskipulääkkeet, kortikosteroidit ja muut kipulääkkeet.

Ennen kuin valitset itsellesi tietyn kivunhoitotavan, esimerkiksi ulkoisesti käytettävän geelin, on hyvä ottaa selvää, miksi sinulla on kipua ja miten sitä voidaan hoitaa parhaalla tavalla. Kysy neuvoa lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta, jos tunnet itsesi epävarmaksi.

*GSK Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Lue lisää

Miten Voltaren-geeli toimii?

Selvitä, miten Voltaren voi helpottaa kipua ja vähentää tulehdusta.

Lue lisää

Erilaiset kivut, ja miten niitä hoidetaan

Ota selvää, miten juuri sinun kipuasi tulisi hoitaa…

Lue lisää

Erilaisia kiputyyppejä

Lue lisää erilaisista kiputyypeistä ja niiden taustalla olevista syistä.

**GSK Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Lue lisää
Kudosvauriosta johtuva tulehduskipu on yleistä Kudosvauriosta johtuva tulehduskipu on yleistä