Lue lisää niskakivusta

Niskakipua voi ilmetä muun muassa stressin, jännityksen ja huonon asennon takia. Ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän se vaikuttaa meihin. Tarkastelemme tässä tarkemmin mahdollisia niskakivun aiheuttajia ja hoitoa.

Hoida kipuasi

Niskakivun oireita

Voit kokea kipua, koska niskasi on jumissa tai niskassasi on kyhmy. Kipu voi levitä hartioihin ja muualle selkään ja käsivarsiin.

Niskakipu voi johtua siitä, että niskan hermot ovat puristuksissa. Siitä voi aiheutua tunnottomuutta, heikkoutta ja kihelmöivää tunnetta kädessä tai käsivarressa.

01

Niskakipua voi esiintyä myös lihasjännityksen ja kramppien sekä päänsäryn yhteydessä.

02

Voit kuulla tai tuntea napsahduksia tai hankausta, kun liikutat päätäsi. Ne syntyvät, kun luut koskettavat toisiaan tai nivelsiteet hankautuvat luuta vasten.

03

Miten niskakipu vaikuttaa sinuun?

Niskakipu voi olla todella tuskallista, koska sinun voi olla vaikea tehdä pienimpiäkin liikkeitä. Tällaisia liikkeitä voivat olla mm. pään kääntäminen ja ympärille katseleminen tai vaikkapa ruokakassien nostaminen.

Hoida kipuasi

TIESITKÖ?

Jos aamulla herätessäsi huomaat, että niska on kiertynyt sivuun ja sitä on vaikea liikuttaa, kärsit todennäköisesti kierokaulasta - torticolliksesta. Kipu voi johtua huonosta ryhdistä tai siitä, että niska ei saa riittävästi tukea unen aikana. Tila menee tavallisesti ohi parissa päivässä, mutta voi kestää viikonkin, ennen kuin se paranee.*

81 % niistä, joilla esiintyy kipuja, ilmoittaa kokeneensa niskakipua.**

 

*Neck pain and stiff neck – NHS Choices. 2016. Neck pain and stiff neck - NHS Choices. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.nhs.uk/Conditions/neck-pain/Pages/Introduction.aspx. [Viitattu 18.4.2016].
**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017

Mistä niskakipu johtuu?

Niskakipuun on monia syitä, vammoista ja kroonisista kiputiloista stressiin, jännitykseen ja huonoon ryhtiin. Ongelma on tavallinen, mutta mitä vanhemmaksi tulemme, sitä todennäköisemmin niskakipu vaivaa.

Kipeät lihakset? Kipu on helposti hoidettavissa

Ajattele ryhtiä

Yksi selvästi yleisimmistä syistä niskakipuun on huonon ryhdin aiheuttama lihasjännitys tai rasitus. Ehkä istut huonosti TV:tä katsoessasi tai tietokoneella, nukut epämukavassa asennossa,tai saatat kääntää päätäsi enemmän kuin oikeastaan voisit. Niskalihasten jännitys voi myös aiheutua stressistä.

Useat ikävät oireet voivat seurata niskakipua

Onnettomuudet ja anatomiset tekijät

Niskakipu voi myös johtua piiskanisku-vammasta, joka syntyy, kun autosi perään ajetaan niin, että pääsi heilahtaa ensin taaksepäin ja sitten eteenpäin. Voi myös olla, että niskasi anatomia ei ole aivan normaali, esimerkiksi niskanikamien sijainti toisiinsa nähden on epänormaali (kaularangan toimintahäiriö). Kummassakin näistä tapauksista hakeudu hoitoon, jotta saat ammattiapua.

Lääkärin hoitoon

Niskakipu on harvoin oire vakavasta ongelmasta ja voit usein lievittää sitä kotona muutamilla yksinkertaisilla keinoilla. Voit kokeilla kuuma- tai kylmäpussia ja varovaisia niskaharjoituksia, jotka voivat parantaa niskan liikkuvuutta, sekä kiinnittää tarkemmin huomiota asentoosi varmistaaksesi, ettei vääränlainen asento pahenna tilannetta. Apteekista saatavilla suun kautta otettavilla tai paikallisesti annosteltavilla kipulääkkeillä voi hoitaa niskakipua lyhytaikaisesti. Jos niskakipuun liittyy puutumista, käsivarsien tai käsien voimattomuutta, tai vihlovaa kipua hartioissa tai käsivarsissa, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen hoidettavaksi. Voit pyytää hoitohenkilökuntaa suosittelemaan sopivia harjoituksia, kuten venyttelyä tai varovaisia liikkeitä, jotka voivat auttaa palauttamaan voiman ja ketteryyden. Jos sinulla on siitä huolimatta jatkuvasti kipua, voi lääkärisi lähettää sinut tutkittavaksi.

Yksinkertaisia syitä niskakipuun

Huono asento TV:n tai tietokoneen ääressä
Epämukava nukkumisasento
Niskan kierto tai kallistus epänormaaleihin asentoihin
Stressistä johtuva jännitys

Tutustu Voltaren-geeleihin

Selvitä milloin kipugeelistä voi olla sinulle apua

Lue lisää

Lihassärky

Miksi tunnemme lihassärkyä, miten kipu toimii ja mitä syitä kivun tuntemuksiin liittyy?

Lue lisää

Miten Voltaren-geeli toimii?

Selvitä, miten Voltaren voi helpottaa kipua ja vähentää tulehdusta.

Lue lisää

Pidä kehosi kunnossa

Tutustu liikunnan etuihin ja siihen, miten se voi auttaa sinua pysymään kunnossa sekä lievittää kipua.

**WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Viitattu 20.4.2016].

Lue lisää
Liikunta ja lihashuolto kuntouttaa myös niveliä Liikunta ja lihashuolto kuntouttaa myös niveliä