Kivun ymmärtäminen

Mikä nivelrikko on?

Nivelrikko on yleinen niveltulehdus. Lue lisää siitä, mistä se johtuu ja kuinka voit lievittää kipujasi.

Mikä nivelrikko on?

Nivelrikko on niveltulehduksen yleinen muoto, ja siitä kärsii miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Se, miten nivelrikko vaikuttaa sinuun, voi vaihdella. Joillekin se aiheuttaa lieviä oireita (esim. kipua ja jäykkyyttä), joiden kesto vaihtelee - mutta toisille se voi aiheuttaa jatkuvia ja vakavia ongelmia. Mikä tahansa nivelistäsi voi oireilla, mutta sitä esiintyy useimmin polvissa ja sormien nivelissä.

Mikä aiheuttaa nivelrikkoa?

Terveissä nivelissä rusto peittää jokaisen luun pään. Tämä kiinteä, kumimainen materiaali auttaa niveltä liikkumaan pehmeästi ja toimii iskunvaimentimena luiden välillä. Nivelrikossa tämä rusto voi vahingoittua ja kulua pois, mikä voi johtaa kipuun ja jäykkyyteen nivelessä.
Edellä mainitusta syystä nivelrikkoa kutsutaan joskus nivelten 'kulumiseksi'. Siitä huolimatta se ei tarkoita sitä, että siitä kärsisivät ainoastaan iäkkäät ihmiset, joiden nivelet ovat yksinkertaisesti kuluneet. Vaikka on totta, että nivelrikko on yleisempi yli 65-vuotiailla, sitä voi esiintyä missä iässä tahansa ja yleensä se alkaa vaikuttaa noin 45-vuotiaana.
Nivelrikko ei välttämättä pahene asteittain ajan kuluessa. Nivelrikon loppuvaiheissa nivelrusto kuluu pois, jolloin nivelellä yhdistetyt luut voivat alkaa hangata yhteen, mikä aiheuttaa nivelvaurioita ja lisää kipua. Lopulta oireilevan nivelen liikuttamisesta voi tulla erittäin epämukavaa ja kivuliasta.

Mitkä ovat oireet?

Nivelrikon oireet vaihtelevat riippuen siitä, mihin niveliin se vaikuttaa ja kuinka vakavasti. Joitakin nivelrikon yleisimpiä oireita ovat:

 • Nivelten arkuus, kipu ja jäykkyys
 • Nivel vaikuttaa suuremmalta ja 'kyhmyisemmältä' kuin yleensä
 • Naksahtelun ja hankauksen tuntemukset, kun liikutat niveltäsi
 • Heikentynyt toimintakyky ja rajoittunut kyky liikuttaa niveltäsi
 • Heikkous ja lihasten surkastuminen kipeän alueen ympärillä
 • Luupiikit, joita voi muodostua, kun luut hiertävät yhteen


Mikäli nivelrikkoa on polvissasi, sinusta voi tuntua, että ne 'pettävät' altasi, ja jalkojesi suoristaminen vaikeutuu. On todennäköistä, että nivelrikko vaikuttaa molempiin polviin, ellei se johdu aiemmasta vammasta tai tilasta, joka on vaikuttanut ainoastaan toiseen polveen.


Mikäli nivelrikkoa on käsissäsi, voit saada luupiikkejä nivelten reunoihin. Tästä johtuen sorminivelesi voivat olla jäykät, kipeät, turvonneet ja punaiset, ja esim. kirjoittaminen tai pianon soittaminen voi tuntua kivuliaalta. Nivelrikkoa esiintyy yleensä peukalon tyvessä ja sormenpäiden ja keskisormen nivelissä.

*hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. 2016. hyaline cartilage | anatomy | Britannica.com. [ONLINE] Saatavilla osoitteessa: http://www.britannica.com/science/hyaline-cartilage

Nivelrikkoa esiintyy eniten ikääntyneillä

Kuka kuuluu riskiryhmään?

On olemassa lukuisia tekijöitä, jotka lisäävät nivelrikon kehittymisen todennäköisyyttä, mukaanlukien:

 • Liikalihavuus – ylipaino lisää painetta esimerkiksi polvissa, mikä voi edesauttaa rustojen kulumista nopeammin. Tästä syystä ylipainoisilla naisilla on lähes nelinkertainen riski saada polvien nivelrikko verrattuna normaalipainoisiin naisiin, kun taas riski ylipainoisilla miehillä on viisinkertainen normaalipainoisiin verrattuna. Lihavuus voi kuitenkin lisätä riskiä minkä tahansa nivelrikon saamiseen, myös käsissä.
 • Sukupuoli – naiset saavat nivelrikon todennäköisemmin kuin miehet, erityisesti yli 50-vuotiaina.
 • Ikä – Riski saada nivelrikko lisääntyy ikääntyessäsi. 
 • Nivelvammat – jos nivelesi loukkaantuvat onnettomuudessa tai urheillessasi, nivelrikon kehittymisen riski on suurempi, vaikka vahinko olisi tapahtunut jo vuosia sitten. 
 • Työ – jos työsi altistaa tietyt nivelesi usein toistuvalle kuormitukselle, esim. jos sinun täytyy käyttää käsiäsi koko päivä esimerkiksi kirjoittaen tai leikaten hiuksia, on olemassa riski nivelrikon kehittymiseen nivelten liiallisen käytön vuoksi. 
 • Geenit – Jotkut ihmiset perivät nivelrikkotaipumuksen. 
 • Luuston epämuodostumat – Jos sinulla on synnynnäisesti epämuodostuneet nivelet tai viallinen rusto, riski nivelrikon kehittymiseen on suurempi.

**GSK Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Nivelrikon diagnosointi ja hallinta

Lääkärisi voi diagnosoida nivelrikon nivelen tai nivelten tutkimisen jälkeen. Hän voi suositella myös röntgenkuvaamista tai lähettää sinut erikoislääkärille jatkotoimenpiteitä varten.

Apteekkihenkilökunta tai lääkäri voi antaa neuvoja parhaista hoidoista, joilla voit hallita kipua, sekä tarvittaessa neuvoa sinua nivelrikon hallinnassa laihduttamalla ja harrastamalla kevyttä liikuntaa. Koska nivelrikkoon ei tällä hetkellä ole parannuskeinoa, tärkeitä seikkoja, jotka muodostavat päätavoitteet sen hallinnassa, ovat seuraavat:

 • Paranna nivelen toimintaa
 • Säilytä terveellinen paino
 • Hoida kipua
 • Saavuta terveellinen elämäntapa

Lue lisää

Ymmärrä kehoasi ikääntyessäsi

Lue lisää, miten kehosi toimii, miten se muuttuu, kun ikäännyt, ja miten selviät ikääntymiseen liittyvistä kivun tuntemuksista.

Lue lisää

Voltaren-geelin käyttö nivelrikon aiheuttamien kipujen lievittämisessä

Nivelrikko on eräs yleisimmistä nivelkipujen syistä. Kerromme tässä tarkemmin kuinka Voltaren-geeli voi auttaa lievittämään nivelrikkoon liittyviä kipuja.

Lue lisää

Miten Voltaren-geeli toimii?

Selvitä, miten Voltaren voi helpottaa kipua ja vähentää tulehdusta.

Lue lisää