Syitä hartiakipuun

Hartiat ovat erityisen alttiita vammoille, nyrjähdyksille ja venähdyksille sekä kivuliaalle jäykkyydelle, jota kutsutaan jäykistyneeksi olkapääksi/lavaksi. Tarkastelemme tässä tarkemmin hartiakivun mahdollisia aiheuttajia ja hoitoa.

Hoida kipuasi

Hartiakivun oireita

Hartiakipu voi ilmetä eri tavoilla riippuen siitä, mikä ongelman syy on, ja voit kokea kivun eri tavoilla.

Saatat tuntea hartiakipua vain liikuttaessa hartioita - kipu voi olla joko tilapäistä tai jatkuvaa. Mikäli kipu on jatkuvaa, sinun on parasta hakeutua lääkärin hoitoon.

01

Tendiniitissä (jännetulehdus) ja bursiitissa (lisääntynyt nestemäärä olkanivelen iskunvaimentimina toimivissa limapusseissa [bursa]), oireet lisääntyvät yleensä vähitellen, ja sinun saattaa olla vaikeaa nukkua sillä kyljellä, millä puolella vaiva ilmenee.

02

Jäätynyt olkapää saattaa aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja vaikeuksia liikuttaa olkapäätä.

03

Miten hartiakipu vaikuttaa sinuun?

Olkapäät huolehtivat siitä, että voit liikuttaa käsivarsiasi vapaasti ja nostaa niitä. Jos sinulla on kipua hartioissa, siitä voi aiheutua ongelmia jokapäiväisessä elämässä, koska esimerkiksi hiusten kampaaminen ja pukeutuminen voivat olla vaikeita. Hartiakipu vaikeuttaa myös liikuntaa, painavien esineiden nostamista ja käsivarsien nostamista pään yläpuolelle.

Hoida kipuasi

TIESITKÖ?

Kiertäjäkalvosin on joukko olkapään lihaksia ja jänteitä, jotka yhdistävät olkavarren luun (humerus) ja lapaluun (scapula). Jänteet pitävät olkapään paikoillaan ja lihakset mahdollistavat sen kiertämisen.*

77 % niistä, joilla esiintyy kipuja, ilmoittaa kokeneensa hartiakipua.**

*Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. 2016. Rotator Cuff (Human Anatomy): Picture, Function, Location. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.webmd.com/pain-management/picture-of-the-rotator-cuff.
**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017

Mistä hartiakipu johtuu?

Hartiakipu voi johtua monista syistä. Kipu voi johtua esimerkiksi tulehduksesta (limapussin tulehdus, jännetulehdus), jännevammasta tai kroonisesta sairaudesta, joka aiheuttaa kipua ja epämukavuuden tunnetta olkapäässä.

Olkapääkipua? Koita neuvojamme

Limapussin tulehdus, jännetulehdus ja jänteiden vammat

Hartiakipu voi johtua luun ja sitä ympäröivän pehmytkudoksen välissä sijaisevan limapussin [bursa] tulehduksesta (bursiitti) tai jännetulehduksesta (tendiniitti), joka voi syntyä ajan mittaan ylirasituksen seurauksena. Kipua voi aiheutua, kun jänne repeytyy vamman tai pitkäaikaisen rasituksen seurauksena. Riski tähän kasvaa iän myötä, koska jänteet heikkenevät ajan mittaan.

Tulehduksesta johtuva hartiakipu on hoidettavissa

Kivuliaat hartiavaivat, jotka vaikuttavat hartioihin

Ahdas olkapää - kun lihasten jänteet joutuvat puristuksiin ja osuvat toistuvasti viereiseen luuhun - voi myös olla kivun taustalla. Jotkut henkilöt kärsivät "jäätyneestä olkapäästä/hartiasta", kivuliaasta jäykkyydestä, joka johtuu siitä, että olkaniveltä ympäröivä pehmytkudos on tulehtunut.

Lääkärin hoitoon

Kivun lievittämiseen voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, joita on sekä sisäiseen että ulkoiseen käyttöön. Kylmä tai lämmin voi myös lievittää kipua. Jos kipu on voimakasta tai se pahenee, kannattaa hakeutua lääkärille joka voi tutkia sinut ja etsiä anatomisia poikkeavuuksia, turvotusta, epämuodostumia, arkuutta tai lihasheikkoutta, sekä tarkistaa hartian liikkuvuuden ja voiman.

Tutustu Voltaren-geeleihin

Selvitä milloin kipugeelistä voi olla sinulle apua

Lue lisää

Erilaisia kiputyyppejä

Lue lisää erilaisista kiputyypeistä ja niiden taustalla olevista syistä.

Lue lisää

Lihassärky

Miksi tunnemme lihassärkyä, miten kipu toimii ja mitä syitä kivun tuntemuksiin liittyy?

Lue lisää

Ymmärrä kehoasi ikääntyessäsi

Lue lisää, miten kehosi toimii, miten se muuttuu, kun ikäännyt, ja miten selviät ikääntymiseen liittyvistä kivun tuntemuksista.

**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017, Suomi

Lue lisää
Fyysinen ikääntyminen muuttaa kehoa Fyysinen ikääntyminen muuttaa kehoa