Lue lisää tavallisista vammoista

Saatat kärsiä liikuntaelinten vammoista, kuten nyrjähdyksistä tai venähdyksistä, jotka ovat syntyneet työssä, kotona tai liikkuessasi. Vammat voivat vaihdella hyvin lievistä hyvin vaikeisiin. Tarkastelemme tässä tarkemmin tavallisten vammojen mahdollisia aiheuttajia ja hoitoa.

Hoida kipuasi

Vammat

Vammojen oireet voivat vaihdella lievistä vaikeisiin ja olla joko lyhytaikaisia tai pysyviä.

Akuutit vammat ovat äkillisiä ja niihin voi liittyä terävä ja voimakas kipu, turvotus ja loukkaantuneen alueen liikkeen rajoittuminen.

 

01

Nyrjähdykset (venyminen, kiertyminen tai nivelsiteiden vahingoittuminen) ja venähdykset (kun lihassäikeitä venyy tai vahingoittuu) ovat tavallisia seurauksia. Oireita ovat mm. kipu, turvotus, mustelmat, lihaskouristukset ja kyvyttömyys liikuttaa loukkaantuneita niveliä normaalisti.

02

Miten vamma vaikuttaa sinuun?

Nyrjähdykset ja venähdykset saattavat vaatia lääkärin hoitoa ja voivat johtaa ongelmiin jokapäiväisessä elämässä. Vakavat vammat, kuten murtumat, nivelsiteiden repeäminen tai sijoiltaan meno (nyrjähdys) voivat aiheuttaa kovaa kipua, ne vaativat lääkärin hoitoa sekä lepoa vammasta toipumiseksi.

Hoida kipuasi

TIESITKÖ?

Älä koskaan yritä jatkaa ja voittaa kipua liikuntaelinvamman sattuessa. Mikäli koet kipua, lopeta kävely, pelaaminen tai muu liikunta, koska saatat jatkaessasi aiheuttaa itsellesi lisävammoja.*

13 % kaikista ihmisistä sanoo, että heidän kehossaan kokemansa kipu johtuu vammasta.**

*Fast Facts About Sports Injuries. 2016. Fast Facts About Sports Injuries. [ONLINE] Saatavana osoitteessa: http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Sports_Injuries/sports_injuries_ff.asp. [Viitattu 18.4.2016].
**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2016.

Yleisiä syitä

Voit loukkaantua työssä tai kotona, kun harrastat liikuntaa tai kun ajat autolla. Tavallisia vammojen syitä työpaikalla ovat liukastumiset, kaatumiset ja nostamiset, kun taas yleisiä urheiluvammoja ovat polven vammat, akillesjänteen vauriot, nyrjähdykset ja venähdykset, sekä olkapäävammat.

Kipeät lihakset? Kipu on helposti hoidettavissa

Työtapaturmat

Yleisimpiä syitä töissä loukkaantumiseen ovat kompastumiset, liukastumiset ja kaatumiset sekä tapaturmat, jotka sattuvat siirrettäessä ja nostettaessa tavaroita käsin. Yleisimpiä vammoja työpaikalla ovat nyrjähdykset ja venähdykset, selän, pään ja kaulan vammat, sekä yksipuolisten työtehtävien aiheuttamat rasitusvammat.

Pyöräilijän polvi? Voit helpottaa polvikipua itse

Urheiluvammat

Urheiluvammoille voivat altistua lähes kaikki kehon osat, kuten lihakset, luut, nivelet ja sidekudokset (jänteet ja nivelsiteet). Yleisimpiä urheiluvammoja ovat nyrjähdykset ja venähdykset. Polvivammoja voi syntyä urheilijoille ja harrastelijoille ylirasituksen tai ruston tai nivelsiteiden vaurioitumisen takia. Akillesjänne kulkee pohjelihaksen ja kantapään välillä. Urheilijoilla se vahingoittuu usein. Urheiluvammat voivat johtua onnettomuuksista, huonoista harjoittelutavoista, sopimattomista vaatteista tai kengistä, huonosta pohjakunnosta tai siitä, että ei ole lämmitelty tai venytelty riittävästi ennen pelin tai harjoituksen aloittamista.

Lääkärin hoitoon

Vamman hoito riippuu vamman laadusta ja vakavuudesta. Pienemmät vammat voidaan usein hyvin hoitaa kotona. Tulehduksen ja kivun lievittämiseen voit käyttää tavallisia, ilman reseptiä apteekista saatavia tulehduskipulääkkeitä. Suosittelemme, että otat yhteyttä lääkäriin jos vamma aiheuttaa voimakasta kipua, runsasta verenvuotoa, puutumista, jos et pysty laskemaan painoa vammautuneeseen kohtaan, tai jos kipuun liittyy paheneva turvotus tai jos raaja tuntuu epävakaalta. Lääkärisi voi suositella erilaisia kuntouttavia harjoituksia vaurioituneelle kehon osalle, jotta sen normaali toiminta palautuisi.

Viisi tavallista vammaa

Kipu polvilumpion takana tai ympärillä.
Kipu kyynärpään ulkosyrjällä, varsinkin kyynärvarren yläosassa.
Kun nilkka nyrjähtää, sen nivelsiteet venyvät, kiertyvät tai vahingoittuvat. On myös tavallista nyrjäyttää polvi tai ranne.
Kipu säären (sääriluun) etuosassa.
Venähtäneet tai vaurioituneet lihakset ja jänteet reiden takaosassa. Venähdykset ovat myös yleisiä selkävammoja.

Tutustu Voltaren-geeleihin

Selvitä milloin kipugeelistä voi olla sinulle apua

Lue lisää

Ymmärrä kehoasi ikääntyessäsi

Lue lisää, miten kehosi toimii, miten se muuttuu, kun ikäännyt, ja miten selviät ikääntymiseen liittyvistä kivun tuntemuksista.

Lue lisää

Erilaisia kiputyyppejä

Lue lisää erilaisista kiputyypeistä ja niiden taustalla olevista syistä.

Lue lisää

Selkäkivun hoitona voi olla myös liikunta

Liikunta voi olla paras tapa lievittää selkäkipuasi. Aktiivinen elämäntapa on yksi parhaista tavoista hoitaa selkää. Aina se ei kuitenkaan auta, ja kivun lievittämiseksi tarvitaan lisäapua.

**Haleon Global Pain Index Research (globaali kivun voimakkuutta mittaava tutkimus) 2017

Lue lisää
Vaivaako alaselän kipu? Katso helpot harjoitukset Vaivaako alaselän kipu? Katso helpot harjoitukset